Cozonaci fara ingrediente de frupt pentru vegani

Cozonaci fără ouă și fără alte ingrediente de frupt special pentru cititorii mei vegani și vegetarieni.

Reteta cozonac vegan-fara ingrediente de frupt de Cristina G.

Te rog să nu te aștepți ca acești cozonaci să aibă aceeași textură și gust precum cozonacii moldovenești care conțin câte 15 ouă unul.
Sunt incredibil de pufoși şi buni, dar se simte că sunt de post.
Însă, îți spun sincer, merită să-i faci.
Au fost o surpriză chiar şi pentru mine care am încercat aproape totul.
Sunt foarte mulțumită şi nu mai folosesc ouă la cozonaci în ziua de azi.
Sună ca o blasfemie din partea unei moldovence get-beget, dar devin vegetariană încetul cu încetul.

După cum notezi, pozele sunt vechi și nu de foarte mare calitate. Dar în 2018, nu mai am timp să fac poze la toate mâncărurile ce gătesc.

Cum ingredientele sunt sărace, te rog să pui pui zahăr destul și arome (esență de rom, vanilie, portocale, etc.).
Rahatul este aromat în general, pune cât mai mult dacă-ți place.
Dacă nu, pune dulcețuri parfumate.

Grad de dificultate: mediu-înalt
Timp de preparare: variabil
Pentru 4 cozonaci uriași

Ingrediente:
  • 3 kg făină de grâu albă 
  • 1 litru de apă. Dacă nu ești vegan 100% poți folosi zăr, lapte sau iaurt. Sau, dacă vrei, pune o cană de borș acru și restul apă
  • 3 căni zahăr alb
  • 2 esențe rom (vanilie, coajă de lămâie)
  • 2 căni ulei de floarea soarelui + 1 lingură pentru uns
  • 2 cuburi de drojdie proaspătă, sau 2-4 plicuri de drojdie praf. 

In Anglia un plic de drojdie are 7 g si este indicat pentru 500 g de faina. Deoarece cozonacul este mai greu decât pâinea simpla, recomand 3 plicuri de drojdie (7 g unul) la 2 cozonaci.

Umpluturi posibile:
  • scorțișoară şi zahăr
  • cacao și zahăr (praf pentru ciocolată caldă - ai grijă că conține lapte, nu este 100% vegană)
  • rahat
  • stafide
  • merișoare și orice alte fructe uscate (coajă de portocală confiate, prune fără sâmburi, etc.)
  • migdale prăjite 
  • miezuri de nucă prăjite, 
  • dulcețuri varie (numai să nu fie lichide), etc. etc. 

Reteta cozonac vegan-fara ingrediente de frupt de Cristina G.

Mod de preparare:

Procedeul este la fel ca la rețeta de„cozonaci accesibili oricui” pe care am publicat-o pe https://reteteindraznete.blogspot.com.


1. Cerne făina de mai multe ori.

2. Pune zerul/apa/laptele/iaurtul la încălzit (Esenţial: atenţie mare să fie doar cald, NU fierbinte).

3. Pune drojdia într-un bol, adaugă sarea şi pune din apa călduţă să se moaie; după care toarnă peste făina începe să frămânți. Adăugă din lapte/zer/iaurt/apa călduţă puţin câte puţin. Este posibil ca făina ta să aibă o consistenţă diferită de a mea, de aceea nu pot să-ţi zic să torni toată apa dintr-odată. Adăugă cât este necesar pentru a face o cocă elastică destul de consistentă. Nu foarte tare că va trebui modelată.

4. Frământă cel puţin 15-20 de minute şi apoi începe să pui din ulei, pe rând, (nu tot odată). Pui un pic frămânţi, din nou alt pic (să nu se prinde de mâini), frămânţi şi tot aşa până termini uleiul. Alte 15-20 minute circa. Eu frământ chiar şi 1 oră, 1 oră 30 de minute în total. Mă distrez şi fac şi muşchi. :) Dar eu am timp, recunosc.

5. Acoperă şi pune aluatul undeva la cald (NU PE SOBĂ, dacă e prea cald se acreşte coca). Eu îl pun lângă calorifer sau în pat dacă sunt la ţară.
Lăsă să crească până îşi dublează volumul. Poate dura de la 30 la 60 minute. Depinde de ambient şi de cantitate.

Reteta cozonac vegan-fara ingrediente de frupt de Cristina G.

6. Între timp prepară umpluturile. Taie rahatul bucăţi mici, înmoaie stafidele în apă fierbinte sau pune-le de seara în alcool. Eu am un borcan cu alcool tot timpul plin cu stafide (pentru că le mănânc cu lingura). Nu este obligatoriu să folosesti ce am folosit eu ca umplutură. Poţi pune orice doreşti. Orice îţi place.

Reteta cozonac vegan-fara ingrediente de frupt reteta de Cristina G.


7. Când a crescut împarte aluatul în 4 porţii egale şi începe să modelezi cum doreşti. (Vezi imagini. Întinde 1 foaie sau 2 de circa 3 mm, pune umplutura, rulează. Dacă ai două le împleteşti. Dacă e doar una fă-o destul de mare să poţi rula de mai multe ori. Dacă rulurile ţi se par scurte (mai scurte decât lungimea tăvii) mai întinde-le puţin, cu cremă/umplutură cu tot, pornind de le mijloc).
Vezi câte tăvi încap în cuptor tău. La mine intră doar 2. Prepară doar primele tăvi.

Dacă nu a crescut, este inutil să faci formele, nu vor crește. Frământă din nou adăugând un alt pachețel sau 2 de drojdie. Repetă procedeul descris mai sus.

Cozonac vegan-vegetarian-reteta de autor Cristina G.

8. Laşi la crescut (din nou, ESENŢIAL) cam 30 de minute. Dacă vezi că nu creşte poţi prelungi timpul. Nu exagera pentru că va creşte şi în cuptor şi nu e bine deloc cum se crede. Devine prea aspru şi nu pufos. Mi se întâmplă des că nu-s atentă şi mă enervez la culme.

Cozonac simplu vegan-vegetarian-de-post-fara-oua-de-Cristina-G.

9. Cu 5 minute înainte de a introduce la cuptor aprinde cuptorul să se încălzească. Nu trebuie cu mai mult timp înainte decât dacă cozonacul a crescut prea tare și dă afară din tavă. În acest caz, aprinde-l cu 15 minute înainte, dacă vrei. Eu tot nu recomand. Cozonacul (sau orice cocă) va crește oricum în cuptor. Dacă-l coci forțat, poate rămâne crud la mijloc. Orientează-te. Numai tu știi cum funcționează cuptorul tău.

Cozonac simplu vegan-vegetarian-de-post-fara-oua-de-Cristina-G.

10. Prepară 50 ml de apă cu zahăr (sau miere) și o lingura de ulei (optional). Unge abundent cozonacii ajutându-te de o pensulă. După care poţi împresura seminţe de mac/in/susan/floarea soarelui, etc.

Cozonac simplu vegan-vegetarian-de-post-fara-oua-de-Cristina-G.


11. Dă la cuptor (temperatura 200-220 grade) vreme de 45-50 de minute. Fixează ceasul să nu uiţi. După 10 minute micșorează flacăra reducând temperatura la 180 grade (nu prea mică). Dacă ai alţi cozonaci începe să-i modelezi. De uns în ungi doar înainte de a-i băga la cuptor.

Cozonac simplu vegan-vegetarian-de-post-fara-oua-de-Cristina-G.

12. După 40 de minute, încearcă cu scobitoarea (eu am unele foarte lungi) să vezi dacă-s copți. Dacă rămâne ceva lipit pe scobitoare, mai lasă 10 minute după care încearcă din nou (cu scobitoarea).


13. Pune 1 pahar (50 ml) de apă într-un bol, adaugă 1 lingură de zahăr vanilat sau/şi esenţă rom. Îţi va trebui să stropești imediat ce i-ai scos din cuptor.

14. Când sunt gata, scoate-i din tavă (uşor să nu se rupă), aşează-i pe un șervet (prosop de bucătărie) cu fața în sus. Stropește-i cu apă dulce preparată în prealabil, după care acoperă-i cu un alt prosop curat.

Cozonac simplu vegan-vegetarian-de-post-fara-oua-de-Cristina-G.

15. Tăvile se introduc pe rând la cuptor, repetând procedeul de mai sus.

Cozonac simplu vegan-vegetarian-de-post-fara-oua-de-Cristina-G.
Add caption
Menţiuni
Un secret ce m-a învățat mama: dacă tava e grea, prea mult, când o scoți din cuptor înseamnă că nu e copt cum trebuie. Sună absurd dar te asigur că am notat de multe ori că este chiar aşa (valabil şi pentru chec, pandișpan, pâine). Se simte diferența. Încearcă.
Când o cocă se coace, lichidul din ea se evaporează, de aceea tava devine mai ușoară.

Aşa fac eu cozonacii vegani oricând am poftă.

Dacă ai apreciat, un like și share la pagina Facebook nu mi-ar face rău.
Procedeul l-am învățat de la mama. Așa cum am scris în 14 Nuanțe de Roșu și-n toate cărțile de bucate pe care le-am publicat.
Sentimentaliștilor și tradiționaliștilor, le recomand Rețetele Bunicii Învățate de la Mama publicate în 5 volume diferite care se găsesc peste tot online atât în format electronic cât și de hârtie.
Linkuri la cărți electronice aici:

Niciun comentariu

Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganță deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.

Cel mai bun rizoto pe care l-am mâncat vreodată!

Orez cu păstăi, lobodă, ardei, mărar: Rețetă vegană, fără gluten

Iubitor de mâncare, Nu știu tu, dar eu ador orezul gătit în stil italian. Risotto adică. Și, de când am lucrat cu niște chefi italieni ...