Am făcut mâncarea
asta când am avut un oaspete pe nepusă masă.
Rețeta asta este inclusă în cartea de bucate ce iese zilele acestea: 25 de Rețete Originale din Orez - Bucate Fără Gluten Pentru Începători și studenți.
Dacă nu ai văzut, au ieșit deja cele 4 Volume ale cărții de bucate: Rețetele Bunicii Învățate de la Mama.
Sute de pagini care conțin cea mai mare colecție de rețete tradiționale românești publicată vreodată.
Un cadou perfect de aceea am în plan să o ofer GRATIS celor mai fideli dintre cititorii mei prin intermediul unor concursuri.
Să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro ca să afli când lansez aceste inițiative și altele. Asta dacă nu ai făcut-o deja.
Te voi contacta numai în ocazii super speciale.
Vizitează și tu paginile mele și dă și tu like-uri, share-uri pe unde apuci. Orice inițiativă este apreciată, oricât de mică. Numai să fie pozitivă.
Și dacă apreciezi cărțile mele, de ce să nu lași o recenzie, un comentariu sau orice te lasă inima?
Ce efect a
avut... Mai ceva ca s***, hmm... ciocolata. Absolut divin.
Fotografia nu-i face justiție. Nu. Mi s-a părut urât să fac fotografii de față cu oaspetele meu. Am făcut una în grabă. Îmi cer mii de scuze.
Norocul meu că tocmai
fusesem la cules de urzici, în plus, cum am mai zis, întotdeauna am în casă un
fel de carne de porc conservată în suc propriu. Adică un fel de tochitură
tăiată mărunt și prăjită crocant, deși nu conservată în untură, ci uscată. O
țin la frigider într-o cutie ermetică ca s-o am gata când am oaspeți în ultimul
moment.
Nu știi cum se
conservă carnea în suc propriu?
Vezi că am
publicat cea mai mare colecție de rețete tradiționale românești transmise din
generație în generație: Rețetele Bunicii Învățate de la Mama. Aici
ai tot ce trebuie să știi despre conservarea cărnii, dar nu numai.
O carte absolut
fenomenală care cuprinde rețete de demult, unele demult uitate, altele încă în actualitate.
O comoară cu un impact emoțional uriaș, ce orice român ar trebui să o aibă în
casă. De aceea m-am gândit să o ofer GRATIS unora dintre cititorii mei cei mai
fideli. Înscrie-te la scrisoare pe reteteindraznete.blogspot.ro ca să afli când lansez aceste inițiative.
Să mă întorc la treaba noastră.
Aceasta este o altă reţetă de vară
foarte ușor de făcut. Poate ți se pare complicată, dar nu este chiar deloc.
Dimpotrivă.
O combinație îndrăzneață,
un mixt între bucătăria italiană, cea românească și cea orientală.
Vei fi fascinat și vei fascina pe toți cei ce vor gusta.Te asigur.
Este o optimă idee de meniu pentru îndrăgostiți și de zile mari. O rețetă de weekend, de sărbătoare, de petrecere dacă vrei.
Fă-i o surpriză iubitei, soției, și de ce nu, mamei?
Ori invers, fă-i o surpriză iubitului, soțului, tatălui (părinților), prietenilor, etc.
Leușteanul este o
plantă aromatică iubită în bucătăria românească, dar nu în mâncăruri cu orez.
Este folosit cu precădere în borşuri, supe și ciorbe. Eu am zis să-l încerc şi
cu orez. Eram foarte sceptică dar... ce gust Divin. Divin. Divin. Atât. De
atunci îl folosesc mereu și-n risotto-uri și alte supe curioase.
Grozavă idee
pentru celiaci (intoleranții la gluten).
Ai făcut Risotto-ulPrimavera și Risotto-ulCristina, da?
Sunt 2 dintre cele
mai bune risotto-uri ce am mâncat vreodată. Dar... sunt specialistă în risotto-uri
și mâncăruri din orez. Zic așa despre mai multe (nu toate) din rețetele mele
deoarece sunt super mândră de ele. Inclusiv de aceasta. Și nu trebuie să mă
crezi pe cuvânt. Nu. Întreabă-mi prietenii. Dar mai ales, vezi-mi cele 6
blog-uri de rețete. Dacă nu mi-ar plăcea să gătesc și să inventez rețete
îndrăznețe delicioase, nu le-aș avea, nu?
În plus sunt
specialistă și-n mâncăruri din cartofi de aceea am publicat cartea de bucate: 25 de Rețete Rapide din Cartofi pentru
Începători și Studenți – Bucate de Post Fără Gluten.
Dar mai ales,
sunt specialistă în omlete (frittate), chiftele și alte aperitive. Dar știi asta
pentru că ai văzut cartea de bucate: 41 de Rețete de Chiftele, Omlete și Alte Aperitive. Nu?
Pentru această
mâncare am folosit un orez precopt cu bob lung – parcă-i un pic transparent. Străveziu,
ăsta-i cuvântul ce căutam.
Nu este un orez special
pentru risotto pentru că acesta nu este risotto, deși este gătit ca un risotto.
Este un orez precopt, special pentru supe sau salate reci. Îmi place mult mai mult
decât cel special pentru risotto-uri, însă ia aminte căci nu va fi lipicios, și
boabele se împrăștie ca la salată.
Specificații tehnice
Grad de
dificultate: redus-mediu
Timp de
preparare: 20-25 minute
Porţii: pentru 3
persoane
Ingrediente
- 500 g de orez precopt
- 1 ceapă uscată sau 3 cepe verzi. Dacă nu ai, este bun și prazul. Pune jumate
- 1 mână de urzici proaspete. De regulă oamenii nu au urzici uscate și sincer nu am gătit niciodată urzici uscate. Dar idea nu e rea.
- 1 căţel de usturoi sau 1 legătură de usturoi verde, ori 1/2 linguriță de usturoi uscat măcinat
- 50 g de kaizer, mușchi afumat, bacon
- 1 linguriță de stafide aurii sau de care ai. Eu am pus de mai multe feluri. Am o pungă cu un mix de stafide.
- 5-6 cuișoare întregi – măcinate nu prea merge
- câteva frunze de leuştean (are gust intens, nu ai nevoie de multe)
- 2-3 linguri ulei
- sare după gust (1/2 linguriţă)
- apă (supă) caldă cât cuprinde orezul. Neapărat caldă sau fierbinte ca să nu se oprească din coacere când o pui.
- Opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei iute.
- Tot opțional: 1/2 pahar de vin roșu, alb sau bere. Cam 50 ml
Mod de preparare:
- Curăţă şi taie mărunt ceapa și usturoiul.
- Pregăteşte o oală (cratiță) de mărime mijlocie. Pune-o pe foc fără ulei, adaugă cuișoarele și lasă-le pentru 1 minut.
- Eu am prăjit kaizerul (baconul de fapt), înainte. Dar tu-l poți prăji acum. În acest caz, nu pune cuișoarele acum. Taie kaizerul cubulețe, pune uleiul în cratiță unde vei prăji mai întâi kaizerul. După urmărești pașii de mai jos. Cuișoarele le vei pune odată cu apa caldă și stafidele.
Add caption |
- Pune uleiul la încălzit peste cuișoare în cratiță, adaugă ceapa, și usturoiul la călit uşor; cam 2 minute. Amestecă. Dacă kaizerul tău era gata cop, pune-l în cratiță acum.
- Spală şi taie urzicile cum vrei tu (mai mărunt, nu ca la raţe, cum fac eu :D). Dacă ești sensibil, folosește mănuși groase de cauciuc că pișcă grozav. Pune-le în cratiță. Amestecă vreme de 2 minute.
- Adaugă orezul (pentru o porţie eu pun cât iau într-o mână de 4 ori, că-s mâncăcioasă), amestecă foarte bine vreme de 1 minut (circa). Ai grijă să nu se ardă. Eu acum am pus 1/2 pahar de vin roșu exact ca la risotto, dar nu este obligatoriu. Fac deseori și fără. Este bună și berea sau vinul alb, ciderul chiar.
- Pune stafidele (eu le-am pus înainte, dara nu contează), toarnă apă sau supă caldă cât să cuprindă orezul (fundamental), nu mai mult. Acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de gătire) şi lasă la foc domol circa 10-15 minute (după gust). Verifică din când în când să vezi dacă mai are apă; în cazul în care nu e gata copt şi mai necesită apă, mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Lasă alte 5 minute după care verifică din nou.
- Când consideri că este gata, opreşte focul. Porționează punând deasupra leuşteanul tăiat mărunt.
Menţiuni
- Este o reţetă simplă, rapidă şi la îndemâna oricui. Absolut de încercat. Vei fermeca pe toți.
***
Rețeta asta este inclusă în cartea de bucate ce iese zilele acestea: 25 de Rețete Originale din Orez - Bucate Fără Gluten Pentru Începători și studenți.
Dacă nu ai văzut, au ieșit deja cele 4 Volume ale cărții de bucate: Rețetele Bunicii Învățate de la Mama.
Sute de pagini care conțin cea mai mare colecție de rețete tradiționale românești publicată vreodată.
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul I – Sărate
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul II – Dulci
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul III – Prepară Porcul de Ignat
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul IV
Un cadou perfect de aceea am în plan să o ofer GRATIS celor mai fideli dintre cititorii mei prin intermediul unor concursuri.
Să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro ca să afli când lansez aceste inițiative și altele. Asta dacă nu ai făcut-o deja.
Te voi contacta numai în ocazii super speciale.
***
Îți plac cărțile GRATIS?
Ai nevoie de cărți de rețete culinare?
Îți plac concursurile cu premii diferite?
Te invit să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro. Asta dacă nu ai făcut-o deja.
Ai toate cărțile mele de rețete?
Unele se găsesc deja pe Amazon, altele ajung în curând. Fii pe fază.
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul I – Sărate
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul II – Dulci
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul III – Prepară Porcul de Ignat
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul IV
- 41 de Rețete fără Gluten
- 41 de Rețete de Chiftele, Omlete și Alte Aperitive
- 41 de Rețete de Clătite, Checuri, Prăjituri și Alte Dulciuri
- 41 de Rețete Practice și Simple de Borșuri
- 41 de Rețete Dulci și Sărate de Post
- 41 de Rețete Dulci și Sărate de Sărbători
***
Nu uita să vizitezi toate blog-urile mele de rețete ce am lansat numai pentru tine:
- https://reteteindraznete.blogspot.com
- https://retetedecristinag.blogspot.com
- http://retetestravechi.blogspot.com
- https://aperitivesimple.blogspot.com
- https://retetetrupsisuflet.blogspot.com
- https://retetesub30deminute.blogspot.com
- https://bucatevegane.blogspot.com
- https://comfortfood4you.blogspot.com
***
Ești om cu suflet mare și vrei să mă sprijini? Vizitează și tu paginile mele și dă și tu like-uri, share-uri pe unde apuci. Orice inițiativă este apreciată, oricât de mică. Numai să fie pozitivă.
Și dacă apreciezi cărțile mele, de ce să nu lași o recenzie, un comentariu sau orice te lasă inima?
- https://www.amazon.com/Cristina-G./e/B01N0U3U4P
- https://www.goodreads.com/author/show/16277613.Cristina_G_
- https://twitter.com/authorcristinag
- https://www.facebook.com/authorcristinag/
- https://www.facebook.com/reteteindraznete/
- https://www.facebook.com/eumerit.blogspot.ro/
- https://www.linkedin.com/in/cristinagherghel/
Pe YouTube am diferite vlog-uri la unele dintre aceste poezii nepretențioase.
***
Nu cumva să uiți să te înscrii la scrisoare ca să primești cărți și alte obiecte GRATIS.
Trimit mesaje numai în cazuri speciale. Pe cuvânt. Nu-mi place să plictisesc oamenii.
Niciun comentariu
Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganță deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.