Clătite pufoase cu frișcă și căpșuni - Dulciuri ale copilăriei


Fac clătite de mică.. dar de mică-mică. Mi se par o jucărie și le fac cu ochii închiși. Am învățat de la frații mei care făceau 50 de clătite odată. Poate chiar mai multe. 2-3 rămâneau lipite de tavan... dar nu era bai. Aveam altele.  

Mai mult despre asta scriu în cartea 14 Nuanțe de Roșu: Amintiri din Copilăria Comunistă – Epoca de Aur.

Pe vremea Ceaușeștilor știam o rețetă de clătite și pe aia o făceam mereu. Dar eram norocoși căci tata ne aducea lapte din care făceam iaurt și brânză pe care apoi mama le transforma în plăcinte și alivancă. Tot tata ne aducea și magiun și marmeladă iar mama ne făcea dulcețuri varie. Umpluturile erau bogate și parfumate, de aceea clătitele noastre era mereu diferite.

Când am crescut, am inventat sute de rețete de clătite pufoase. Câteva dintre ele le-am publicat pe reteteindraznete.blogspot.co.uk, dar multe sunt încă în mintea mea. De aceea și aceste blog-uri și cărțile de bucate pe care le vezi pe paginile mele.

Prietenii și colegii se miră de rapiditatea cu care fac mâncare, dar când începi să gătești de la 6 ani pentru o familie de 8-10 persoane, n-ai cum să nu devii expert.

Tocmai ce am publicat a șasea, și ultima, carte de bucate din seria 41 de Rețete Simple. 
În această carte - 41 de Rețete de Clătite, Checuri, Prăjituri și Alte Dulciuri - găsești o colecție impresionantă de clătite, pankcakes, checuri pufoase, dulci și sărate.
Nu o pierde. Poate o dăruiești cuiva.


Retete de Clatite Pufoase cu frisca de Cristina G.


— Cine nu iubește clătitele?
— Atunci ce cauți aici?Ah, poate vrei să le faci celor dragi. Bine. Rămâi atunci, rămâi și ia inspirație.

Clătite cu iaurt, frișcă și căpșuni
Ah, clătite, frișcă și căpșuni... ce poate fi mai perfect?
Poate niște soare, sănătate, iubire ca-n filme, o groază de bani și... și... ș.a.m.d.

Dar acum noi ne mulțumim cu ce ne dă mama natură cu mare generozitate în toate anotimpurile. Nu?
Dacă iubești căpșunii și clătitele, această rețetă este pentru tine.


Toate aceste rețete sunt ale mele, dar dacă vrei rețete tradiționale autentice, caută (în curând) cele 3 volume ale cărții de bucate intitulată: Rețetele Bunicii Învățate de la Mama - Carte de Bucate Tradiționale Românești Transmise din Generație în Generație - Obiceiuri de Odinioară.

Deși știu că tu știi să faci clătite, poate nu știe vecina, nepoata, nora sau copilul tău și vrea să învețe. Mi se pare corect să explic pas cu pas pentru acei care nu au timp dar au voință.
Vezi să le faci cartea asta cadou că sunt sigură că le va folosi.

Retete de Clatite Pufoase cu frisca de Cristina G.


Specificații tehnice
Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 20 minute
Porții: 10 clătite nu foarte subțiri, destul de mari. Ți-ți pot ieși 12-14

Ingrediente pentru clătite
  • 150 ml iaurt gros natur – ăla grecesc este optim – 1 pahar circa sau 1 cutie
  • 150 ml de apă carbogazoasă – am folosit paharul/cutia de iaurt 
  • 1 ou
  • 4 linguri de făină de grâu – sau după nevoi
  • 2 linguri de fulgi de ovăz - pune făină de grâu dacă nu ai 
  • 1 lingură făină de mălai (porumb) măcinată normal ca pentru mămăligă 
  • câteva linguri ulei de floarea soarelui pentru coacere

Ingrediente pentru umplutură
  • 100 g smântână proaspătă acră
  • 150 g de smântână rece pentru făcut frișcă – ori poate ai la tub 
  • 3-5 linguri zahăr – mie nu-mi place foarte dulce, 3 mi se par destule
  • 150 g căpșuni sau alte fructe asemănătoare: mure, zmeură 

Opțional, și numai dacă nu ai intenția să servești clătitele copiilor, 2 linguri de lichior de lămâie – limoncello – pentru ornat
Tot pentru ornat și tot opțional, 1 lingură de zahăr pudră



Mod de preparare umplutură (garnitură)
  • Pune 150 g de smântână rece într-un bol, adaugă zahărul și bate cu mixerul până devine spumoasă și fixă. Dacă nu ai copii și vrei să pui adaugă 2 linguri de lichior de lămâie, sau de care ai. 
  • Spală, curăță și taie căpșunii felii și cuburi. Ai grijă că le vei pune în interiorul clătitei, să nu fie prea mari. În alternativă, pune dulceață de căpșuni, zmeură, mure. 

Mod de preparare clătite: ca la rețeta clasică 
  • Pune iaurtul, apa și oul într-un bol. Bate cu un tel. Adaugă  3 linguri de făină de grâu pentru început și bate bine. Adaugă apoi făina de porumb, fulgii de ovăz, bate bine. Aluatul trebuie să curgă repede când apleci bolul. Practic este un aluat mai gros decât apa. 
Retete de Clatite Pufoase cu frisca de Cristina G.
  • Dacă crezi că este bine – la detrimentul tău – pregătește o tigaie care să nu lipească. Se știe că este fundamental. Focul mediu. Pune o linguriță de ulei la încălzit înclinând tigaia în așa fel încât uleiul să ajungă pe toată suprafața tigăii. Ori poate ai o pensulă specială. Ai grijă că pensulele normale se ard imediat. Nu folosi. 
Retete de Clatite Pufoase cu frisca de Cristina G.

  • Cu un polonic ia aluat şi toarnă în mijlocul tigăii un strat de ce grosime preferi. Al meu era de 2 mm circa, tigaia având diametru de 23 cm.  1 polonic ajunge, de fapt e puțin cam mult dacă o vrei subțire. Ai grijă că dacă tigaia e mică, 1 polonic este enorm. Pune jumătate. 
  • Apleacă, înclină tigaia ca mai sus, ca să se întindă aluatul pe tot fundul tigăii. Dar nu este fundamental. Nu e că trebuie să fie perfect rotundă. Dar arată mai bine. 
  • Lasă circa 2 minute sau mai puțin să se coacă, depinde de focul tău. Nu lăsa focul foarte slab că nu are rost- durează prea mult, dar nici foarte tare căci se ard imediat.
  • Întoarce pe partea ailaltă săltând-o ori ajutându-te de o paletă de plastic, lemn, sau silicon. Ai grijă să nu se lipească de tavan. 
  • Dacă prima clătită a ieșit cum le vrei, continuă să le faci pe celelalte. Dacă cumva clătita este prea subțire mai adaugă 1 lingură de făină. Dacă-i prea groasă, adaugă 1 lingură de apă carbogazoasă. Sau după nevoi, evident. 
  • Pune 1-2 linguri din smântână acră pe suprafața clătitei, adaugă câteva fructe tăiate, rulează, ornează cu frișcă, eventual cerne niște zahăr pudră, sos de căpșuni (zmeură, fructe de pădure) deasupra și servește imediat. Ai grijă că frișca se topește imediat iar smântâna curge. Aceste clătite se servesc cu furculița, și nu în mână cum suntem noi, românii, obișnuiți. Să zicem că este o clătită mai de fițe. 
  • Evident, le poți umple cu ciocolată, nutella, dulceață, etc. și servi alături de înghețată după gust. Pentru idei și alte sugestii, caută cartea de bucate: 41 de Rețete de Clătite, Checuri și Dulciuri Varie. 

Retete de Clatite Pufoase cu frisca de Cristina G.

***

Această rețetă de clătite este inclusă în noua mea carte de bucate intitulată 41 de Rețete de Clătite, Checuri și alte Dulciuri Pufoase,  pe care o găsești pe Amazon, CreateSpace și alte magazine de cărți. 

***
Vrei să primești cărți de rețete GRATIS - dar nu numai? 
Te invit să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro. Asta dacă nu ai făcut-o deja. 

Ai toate cărțile mele de rețete? 
Unele se găsesc deja pe Amazon, CreateSpace, etc., altele ajung în curând. Fii pe fază.
  • 41 de Rețete Dulci și Sărate de Post 
  • 41 de Rețete de Chiftele, Omlete și alte Aperitive
  • 41 de Rețete Fără Gluten pentru Vegani, Vegetarieni și toți ceilalți 
  • 41 de Rețete de Clătite, Checuri, Prăjituri și Dulciuri Varie 
  • 41 de Rețete Practice și Simple de Supe și Borșuri 
  • 41 de Rețete Dulci și Sărate de Sărbători: Tradiționale și Originale 
  • Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul I – Dulci 
  • Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul II – Sărate 
  • Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul III – Prepară Porcul de Ignat
  • Rețete de Sănătate și Frumusețe 
Nu uita să vizitezi toate blog-urile mele de rețete ce am lansat numai pentru tine: 
  1. https://reteteindraznete.blogspot.com
  2. https://retetedecristinag.blogspot.com
  3. http://retetestravechi.blogspot.com
  4. https://aperitivesimple.blogspot.com
  5. https://retetetrupsisuflet.blogspot.com
  6. https://retetesub30deminute.blogspot.com
  7. https://bucatevegane.blogspot.com
  8. https://comfortfood4you.blogspot.com
Retete de Clatite Pufoase cu frisca de Cristina G.
Sugestie de prezentare - Fotografie de pe Pixabay

Niciun comentariu

Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganță deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.

Cel mai bun rizoto pe care l-am mâncat vreodată!

Orez cu păstăi, lobodă, ardei, mărar: Rețetă vegană, fără gluten

Iubitor de mâncare, Nu știu tu, dar eu ador orezul gătit în stil italian. Risotto adică. Și, de când am lucrat cu niște chefi italieni ...