Biscuiti sarati cu jumari, chimion si susan

Drag cititor,
Când am (re)publicat rețeta de biscuiți cu jumări și portocale, mi-am dat seama că o versiune sărată ar fi super minunată și apreciată.
În fapt, cineva chiar m-a scris să mă întrebe de această versiune.
Acești biscuiți sunt optimi la petreceri în loc de sărățele sau crackers (poți pune felii de brânză deasupra).
Vei face o impresie pe cinste.
Ai grijă să nu ai vegani sau vegetarieni prin preajmă.

Procedeul este identic cu cel de la biscuiții dulci cu portocale, dar, din respect pentru tine, o public.

Te rog să mă ierți că nu am făcut fotografii de data asta și le-am folosit pe cele vechi.
Chiar nu mai apuc, lucrez la un două romane în acest moment (de Crăciun) - unul în engleză și unul n română.

Biscuiti cu jumari, portocale si susan reteta de Cristina G.


Reţeta este îndrăzneață, simplă, rapidă, economică, practică. 
Oricine poate să o facă în orice zi a săptămânii. 

Grad de dificultate: redus
Timp de preparare: 40 min
Porţii: 50 bucăţi (fluturaşi, floricele varie, circa 4 cm diametru)


Ingrediente
  • 5 linguri jumări mărunțite
  • 1 lingură untură la temperatura camerei
  • 3 linguri de borş (este super şi sucul de lămâie)
  • 1 lingură de sare grunjoasă sau după gust. Grunjoasă da, dar merge si sarea fină 
  • 1 lingură de chimion semințe sau măcinat (cum ai și vrei să folosești)
  • 2+2 linguri semințe de susan alb+ semințe de in 
  • 1 linguriţă de drojdie uscată (½ pachet proaspăt)
  • Opțional, dar indicat: 1/2 linguriţă ghimbir praf
  • Făină de grâu cât cuprinde să faci un aluat care se poate manipula. Îmi pare rău că nu ştiu să dau cantitatea exactă, din nefericire asta depinde foarte mult de făina proprie (gradul de umiditate), de gradul de topire al unturii din jumari. 
  • Oricum, aluatul ar trebui să fie nu foarte tare şi destul de friabil, să nu se întindă ca aluatul de pâine, dar nici să se rupă. Ca aluatul de cornuleţe practic.

Mod de preparare
  • Mărunțește jumările cât mai bine. Trage-le la mașină sau folosește un robot. Cu cât sunt mai pastă, cu atât mai bine. Eu n-am folosit nici una nici alta. Le-am zdrobit cu mohorul (unul special pentru dulciuri. Nu bat usturoiul cu el). 

Biscuiti cu jumari, portocale si susan reteta de Cristina G.


  • Dizolvă drojdia în borșul călduț. Atenție să nu o opărești că nu mai cresc biscuiții.  
  • Adaugă untura și restul ingredientelor (seminţele, chiminionul, sarea)

Biscuiti cu jumari, portocale si susan reteta de Cristina G.

  • Amestecă adăugând făina în ploaie până faci un aluat pe care-l poţi lucra/întinde/tăia 

Biscuiti cu jumari, portocale si susan reteta de Cristina G.

  • Întinde o foaie de circa 3 mm, taie cu formele pe care le ai și vrei să le folosești. Și un pahar e bun, o cutie mai micuță, orice!

Biscuiti cu jumari, portocale si susan reteta de Cristina G.
  • Așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie sau unsă foarte bine cu ulei 
  • Dă la cuptor, treapta de mijloc, foc mediu (circa 180 grade), vreme de 10-12 minute. Depinde de cuptorul tău. Verifică din când să nu se facă scrum... ale mele erau cât pe ce. IAR!!!!
  • Lasă-le să se răcească în tavă, şi gnam gnam.

Biscuiti cu jumari, portocale si susan reteta simpla de Cristina G.

Menţiuni
Sunt super crocanţi, jumările NU se simt DELOC, nici nu zici că ai pus aşa ceva!
Dar se văd firicele (de la carnea aflată pe jumări) pe margini, asta dacă jumările nu sunt pastă.

Serveşte cu ceai, lapte, iaurt (cel mai potrivi) sau dimineața la cafea. Pune felii de brânză, pateu, măsline deasupra.
Optimi la petreceri. Grozavi!!!


Dacă ai apreciat, un like și share la pagina Facebook nu mi-ar face rău.

Procedeul l-am învățat de la mama. Așa cum am scris în 14 Nuanțe de Roșu și-n toate cărțile de bucate pe care le-am publicat.
Sentimentaliștilor și tradiționaliștilor, le recomand Rețetele Bunicii Învățate de la Mama publicate în 5 volume diferite care se găsesc peste tot online atât în format electronic cât și de hârtie.
Linkuri la cărți electronice aici:

Niciun comentariu

Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganță deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.

Cel mai bun rizoto pe care l-am mâncat vreodată!

Orez cu păstăi, lobodă, ardei, mărar: Rețetă vegană, fără gluten

Iubitor de mâncare, Nu știu tu, dar eu ador orezul gătit în stil italian. Risotto adică. Și, de când am lucrat cu niște chefi italieni ...