Ieri scriam rețeta la borșul de găină pe care-l făcea bunica.
Mama-l numea nectar de sănătate.
Cel mai bun borș de găină din istoria lumii. Zicea că atunci când îl sorbeai (ca pe nectar) îți dispăreau toate bolile. Ba mai mult, borșul bunicii, te vindeca de inimă rea, adică de dor, melancolie și nostalgie.
Cu o așa legendă, nu e de mirare că mama a învățat imediat să-l facă, neschimbând nici cel mai mic detaliu în decursul anilor.
Cum am scris pe retetestravechi.blogspot.ro, sunt pe cale să public Rețetele Bunicii Învățate de la Mama - Carte de Bucate Tradiționale Românești Transmise din Generație - Obiceiuri de Odinioară.
Această carte se adresează generațiilor de azi și de mâine, indiferent de unde locuiesc și ce limbă vorbesc acum. Orice român ar trebui să o aibă în casă.
Am în plan să o ofer cadou multora dintre citirii mei prin intermediul unor concursuri.
Dacă vrei afli secunda-n care iese pe piață, te invit să mă urmărești pe bloguri (22 cred), platforme de socializare (6), Amazon, dar mai ales, să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro.
Revin la borșul nostru.
Nu o să crezi, dar înainte de a începe să scriu rețeta asta, am pus un borș cu carne de pui la fiert.
Mama-l numea nectar de sănătate.
Cel mai bun borș de găină din istoria lumii. Zicea că atunci când îl sorbeai (ca pe nectar) îți dispăreau toate bolile. Ba mai mult, borșul bunicii, te vindeca de inimă rea, adică de dor, melancolie și nostalgie.
Cu o așa legendă, nu e de mirare că mama a învățat imediat să-l facă, neschimbând nici cel mai mic detaliu în decursul anilor.
Această carte se adresează generațiilor de azi și de mâine, indiferent de unde locuiesc și ce limbă vorbesc acum. Orice român ar trebui să o aibă în casă.
Am în plan să o ofer cadou multora dintre citirii mei prin intermediul unor concursuri.
Dacă vrei afli secunda-n care iese pe piață, te invit să mă urmărești pe bloguri (22 cred), platforme de socializare (6), Amazon, dar mai ales, să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro.
Revin la borșul nostru.
Nu o să crezi, dar înainte de a începe să scriu rețeta asta, am pus un borș cu carne de pui la fiert.
Cum am mai corectat din gramatica altor rețete, am uitat complet de el. Dar complet-complet.
Cam 2 ore după, m-am dus la baie și-am simțit miros de borș pe coridor.
Am crezut că-i nostalgia și mi-au dat lacrimile. Am deschis ușa de la bucătărie să-mi fac o cafea.
Și-atunci mi-am dat seama că nu am înnebunit (de tot... încă).
Borșul fierbea mocnit în oala mea de tuci. Carnea era toată căzută de pe oase. Legumele nu s-au făcut terci. Foarte curios.
Tu nici nu știi ce bun a ieșit borșul ăsta. Nectar curat. Am făcut mămăligă imediat că nu am put să mă abțin. Am mâncat de mi-au plesnit fălcile. Sunt încă buimacă. Păcat că nu am avut ardei proaspeți iuți. Am pus 1 peperoncino uscat. Mai bine nu-l puneam. Măcar nu l-am pus în oală, ci doar în farfurie.
În timp ce scriam rețeta de borș de găină a bunicii, am făcut borșul meu și-mpart rețeta cu tine.
Tu împarte-o cu alții dacă vrei.
Nu, nu trebuie să uiți de el și să-l fierbi două ore jumate.
Specificații tehnice
Grad de dificultate: mare
Timp de preparare: 50 de minute
Porţii: 4-6
Ingrediente
Mod de preparare
Mai ești încă aici?
Te anunț că am lansat două (2) bloguri noi (pe lângă celelalte 20) cu rețete inspirate la Rețetele Bunicii.
Tu împarte-o cu alții dacă vrei.
Nu, nu trebuie să uiți de el și să-l fierbi două ore jumate.
Specificații tehnice
Grad de dificultate: mare
Timp de preparare: 50 de minute
Porţii: 4-6
Ingrediente
- 500 g de carne de pui: pulpe, aripi, gâturi, pipote (ah, ce bun iese cu pipote), etc.
- 200 g broccoli
- 1 ceapă uscată
- 1 morcov
- 1 ardei gras - În alternativă la morcov și ardei, pune un borcan de tocană de legume
- sare după gust
- 1/2 lingură de cimbru uscat
- 3 linguri ulei de care ai
- 3 linguri de bulion sau 200 ml suc de roșii
- 1 cană de borș acru
- frunze de pătrunjel proaspăt
- 2 litri de apă caldă - sau după nevoi
- ½ linguriță de boia de ardei dulce (sau iute)
- 100 g tăiței de casă, fidea sau paste la alegere ori 2 cartofi - dacă vrei ceva mai consistent.
Mod de preparare
- Taie carnea bucăți. Spal-o bine și pune-o la opărit (blanșat) ca să eviți formarea spumei în borș.
- Curăță, spală și taie ceapa, ardeiul, morcovul cubulețe - ori cum îți pasă.
- Pune uleiul într-o oală pe foc. Lasă-l să se încingă. Adaugă morcovul și ceapa. Amestecă. Lasă la călit la foc domol până când ceapa devine aurie.
- Adaugă apa caldă. Caldă ca să pornească fierberea mai repede. Dar poți s-o pui și rece. Nu-i bai.
- Adaugă carnea și cimbrul. Acoperă. Lasă să fiarbă la foc domol cam 20 de minute.
- Taie broccoli-i tăiați bucăți de circa 3 cm. Se poate mai mici, dar nu mai mari. Amestecă.
- Acoperă. Lasă să fiarbă alte 15-20 de minute.
- Pune bulionul sau sucul de roșii, borșul cald (să nu se oprească sau încetinească fierberea). Amestecă. Lasă să fiarbă 5 minute.
- Taie pătrunjelul mărunt și pune-l în oală. Verifică de sare și acreală. Gata.
- Servește fierbinte cu mămăliguță, pâine sau mălai.
Mai ești încă aici?
Te anunț că am lansat două (2) bloguri noi (pe lângă celelalte 20) cu rețete inspirate la Rețetele Bunicii.
- bucatevegane.blogspot.ro care conține rețete dulci și sărate de post (adică fără lapte și ouă - ingrediente de frupt). Exclusiv pentru vegani, vegetarieni dar și pentru celiaci (intoleranții la gluten) pentru că multe rețete sunt fără gluten.
- retetedecristinag.blogspot.ro unde public Rețetele Bunicii în versiune nouă. Adică inspirate, transformate, adaptate și actualizate la timpurile de azi.
Niciun comentariu
Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganță deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.