Cartofi prăjiți cu urzici: Rețetă de post fără gluten

Ador cartofii de când mă știu. Asta contrar mamei mele care ar putea să trăiască și 1000 de ani fără să vadă unul, darmite să-l guste.
M-am născut țărancă și-am pus cartofi de foarte multe ori. În fiecare an până când am plecat în străinătate, și anul ăsta când m-am întors.
Nu este ușor, însă atunci când îi scoți și vezi că au rodit, parcă uiți.
Bine, uiți numai după ce i-ai băgat în beci, dar asta-i altă poveste. O poveste pe care am scris-o în „14 nuanțe de roșu”.

Îmi plac toate mâncărurile de cartofi, însă cartofii rași și prăjiți - simpli sau alături de alte legume - sunt favoriții mei.

Rețeta, sau ideea, ce vei citi mai departe, a fost publicată inițial pe https://bucatevegane.blogspot.com și cred că a fost inclusă într-una dintre cărțile mele de rețete care au văzut lumina tiparului în 2018: 25 de Rețete Rapide din Cartofi – Bucate Vegane Fără Gluten pentru Începători.
Motivul care mă împinge să o republic aici cerința cititorilor care nu reușesc să mă urmărească pe toate blogurile pe care scriu.

Dacă ești vegan (vegetarian), intolerant la gluten și dacă-ți plac urzicile, ai dat lovitura căci rețeta asta este supercalifragilisticexpialidocious.
Extrem de ușor, rapid și simplu de făcut.
Cum această mâncare super delicioasă se poate servi rece sau caldă, reprezintă o optimă cină, un grozav prânz la servici (școală) sau la picnicuri. 

Recomand această mâncare intoleranților la gluten, veganilor/vegetarienilor, celor care țin post sau sunt la dietă, iubitorilor de urzici și cartofi.

De asemenea, o recomand cu căldură și celor care nu iubesc gustul urzicilor, deoarece în această rețetă nu se va simți deloc.

Urzicile fac bine organismului, se știe de când lumea. Ele conțin calciu, magneziu, acid folic, vitamina A, K şi kaliuSpecificații tehnice
Grad de dificultate: redus-mediu
Timp de preparare: 7-10 minute 
Porţii: 2

Ingrediente
 • 6 cartofi (medii) de care ai
 • 1 mână de urzici
 • 1 cățel de usturoi sau 1 linguriță de usturoi praf
 • 4-5 linguri ulei de măsline sau de care ai 
 • sare după gust
 • Opțional: 1 lingură de semințe de coriandru prăjite
Mod de preparare 
 • Pregătește o tigaie (cu diametrul 20-23 cm sau de care ai).
 • Spală și mărunțește urzicile.
 • Curăță și taie mărunt ori strivește usturoiul.
 • Curăță și spală cartofii, rade-i pe răzătoarea mare.
 • Pune tigaia pe foc mediu, adaugă 3 linguri de ulei, lasă-l să se încălzească, 1 minut circa.
 • Pune usturoiul mărunțit și urzicile. Amestecă, lasă 2-3 minute. Cât să se prăjească urzicile. Ai grijă să nu se ardă usturoiul căci va deveni amar. 
Mai jos vei citi pasul și indicațiile despre semințele/boabele de coriandru. Dacă pui - nu este obligatoriu, dar merită - pune-le odată cu urzicile. Asta ca să se amestece bine cu cartofii, altfel boabele dansează singure prin farfurie după ce ai terminat de mâncat. 

Cartofi prăjiți cu urzici: Rețetă de post fără gluten de Cristina G.


 • Pune cartofii rași, adaugă circa 1/2 linguriță de sare, amestecă foarte bine să nu rămână urzicile toate într-un loc. Acoperă cu un capac și lasă să se prăjească cam 5-6 minute la foc mediu-mic. 
Nu cumva să pui un strat mai gros de 1,5 cm de cartofi. Cu cât este mai subțire stratul de mâncare, cu atât mai bine. Mai bine folosește o tigaie cu diametrul mai larg. 
Dacă nu ai o tigaie mare, amestecă de mai multe ori că altfel rămân cruzi.
 • Ai grijă că numai tu știi cum prăjește flacăra ta. Nu amesteca deloc pentru că-i vei întoarce ca pe o omletă, dar ai mare grijă să nu se ardă. 
Cartofi prăjiți cu urzici: Rețetă de post fără gluten de Cristina G.

 • Dacă pui coriandru, pune boabele la prăjit pentru 2 minute într-o tigaie fără ulei. În acest fel aroma particulară se întețește. Ai grijă să nu le arzi. Dacă iese fum, scoate-le imediat din tigaie. Strivește-le grosolan cu un mojar, dacă vrei. Eu le-am pun întregi, sunt destul de fragede. Lasă-i deoparte. Update: pune semințele de coriandru odată cu urzicile. 
 • Întoarce cartofii cu un capac sau o farfurie mai mare decât tigaia. Cartofii ar trebui să fie aurii sau arămii, nu maro. Dacă-s maro i-ai cam ars. Data viitoare micșorează flacăra sau lasă-i mai puțin. Nu-i arunca, pot fi încă buni. 
 • Pune alte 2 linguri de ulei dedesubt, în tigaie, sub cartofi. Vreau să spun să nu torni uleiul deasupra cartofilor că se absoarbe inutil.
 • Prăjește-i pentru alte 3-4 minute pe partea necoaptă, de data asta lăsând tigaia descoperită. 
 • Când sunt gata, pune coriandrul și servește-i reci sau calzi, cu salată, murături sau goi, cum fac eu. 
Cum am zis mai sus, ar fi mai indicat să pui coriandrul odată cu urzicile că boabele se pierd prin farfurie dacă le pui după, cum am făcut eu. 

Cartofi prăjiți cu urzici: Rețetă de post fără gluten de Cristina G.

Mențiuni
 • Dacă mă urmărești, știi că mereu zic că anumite ingrediente se pot înlocui cu altele fără probleme. În general, este adevărat, dar în acest caz (și în oricare din rețetele mele în care specific boabe de coriandru), semințele de coriandru nu se pot înlocui cu un altfel de condiment. Dar mai ales nu se pot înlocui, sau nu trebuie să se înlocuiască, cu semințe măcinate sau foi verzi. Nu. Acestea au gust complet diferit. 

Niciun comentariu

Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganță deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.

Socializează