Cum știi deja că am zis de multe ori, sunt specialistă în mâncăruri din orez. Așa zic și despre cartofi și alte ingrediente.
S-o zic pe șeau, ador să gătesc.
Nu, stai, cred că mai degrabă ador să mănânc.
Însă vreau ceva nou în fiecare zi. Iată de ce inventez atâtea mii de rețete în cele mai trăznite combinații.
Trebuie să recunosc că unele sunt inspirate la mâncăruri ce am învățat să fac în Italia, dar mai ales acasă la mine, în Gherăești, Neamț, de la mama mea iubită.
Însă, n-am furat în viața mea o rețetă de la nimeni și nici nu mă inspir de pe net căci nu am timp să caut!
La televizor nu mă uit, radio nu ascult, reviste nu citesc.
Fac numai ce-mi trece prin cap. Exclusiv.
De aceea, te rog, nu-mi fura munca ca s-o publici pe paginile tale.
Ești liber să o faci cu condiția să pui un link direct la blog-ul meu.
Bine?
Hai să fim oameni că de când mă știu am fost, dar puțini mă cred.
Cine nu crede este pentru că se știe pe el. Dar nu toți suntem la fel, nu, oricât s-ar spune.
Rețeta asta grozav de apetisantă și încântătoare la vedere, este optimă pentru celiaci căci este fără gluten.
Unde mai pui că-i total de post (fără ingrediente de frupt), deci perfectă pentru vegani și vegetarieni.
Te ridică de moral numai cât te uiți la ea. Că tare frumos mai arată.
Rozul și roșul sunt cele mai faimoase culori în tratarea depresiei și a tuturor bolilor de natură nervoasă. Cromoterapie.
Să ții minte.
Nu glumesc.
Precizări inițiale
S-o zic pe șeau, ador să gătesc.
Nu, stai, cred că mai degrabă ador să mănânc.
Însă vreau ceva nou în fiecare zi. Iată de ce inventez atâtea mii de rețete în cele mai trăznite combinații.
Trebuie să recunosc că unele sunt inspirate la mâncăruri ce am învățat să fac în Italia, dar mai ales acasă la mine, în Gherăești, Neamț, de la mama mea iubită.
Însă, n-am furat în viața mea o rețetă de la nimeni și nici nu mă inspir de pe net căci nu am timp să caut!
La televizor nu mă uit, radio nu ascult, reviste nu citesc.
Fac numai ce-mi trece prin cap. Exclusiv.
De aceea, te rog, nu-mi fura munca ca s-o publici pe paginile tale.
Ești liber să o faci cu condiția să pui un link direct la blog-ul meu.
Bine?
Hai să fim oameni că de când mă știu am fost, dar puțini mă cred.
Cine nu crede este pentru că se știe pe el. Dar nu toți suntem la fel, nu, oricât s-ar spune.
- Leușteanul este o plantă aromatică iubită în bucătăria românească, dar nu în mâncăruri cu orez. Este folosit cu precădere în borşuri, supe și ciorbe. Eu am zis să-l încerc şi cu orez. Eram foarte sceptică dar... ce gust Divin. Divin. Divin. Atât. De atunci îl folosesc mereu și-n risotto-uri și alte supe curioase.
Grozavă idee pentru celiaci (intoleranții la gluten).
Rețeta asta grozav de apetisantă și încântătoare la vedere, este optimă pentru celiaci căci este fără gluten.
Unde mai pui că-i total de post (fără ingrediente de frupt), deci perfectă pentru vegani și vegetarieni.
Te ridică de moral numai cât te uiți la ea. Că tare frumos mai arată.
Rozul și roșul sunt cele mai faimoase culori în tratarea depresiei și a tuturor bolilor de natură nervoasă. Cromoterapie.
Să ții minte.
Nu glumesc.
O minunată idee de meniu pentru îndrăgostiți și de zile mari. O rețetă de weekend, de sărbătoare, de petrecere dacă vrei.
Precizări inițiale
- Sfecla nici nu se simte. Jur. Dacă nu spui nimănui că-i sfeclă, nici pământul nu va ști. Da, culoarea o să dea semne de întrebări dar nu avea teamă că nu te vor prinde. Zi și tu c-ai pus culoare. Eu una... mă dau mare când pun sfeclă căci unii nici nu concep așa ceva. Dacă nu vor să mănânce, este pierderea lor. Mai mult pentru mine. Ura!
- Această mâncare se poate servi atât caldă cât și rece. De aceea este optimă la picnicuri, petreceri varie, prânz sau cină de luat la servici sau școală.
- Pentru această mâncare am folosit un orez precopt cu bob lung – parcă-i un pic transparent. Străveziu, ăsta-i cuvântul ce căutam. Nu este un orez special pentru risotto pentru că acesta nu este risotto, deși este gătit ca un risotto. Este un orez precopt, special pentru supe sau salate reci. Îmi place mult mai mult decât cel special pentru risotto-uri, însă ia aminte căci nu va fi lipicios, și boabele se împrăștie ca la salată. Grozavă textură. Îl ador și-i preferatul meu. Unde mai pui că și marca cea mai ordinară, este super bună.
- Am pus 5 cuișoare, și-ți spun pe șleau că nu ești obligat să o faci, însă iese mult, dar mult mai aromat. Deci recomand cu căldură. Nu exist că numai tu știi ce mofturoși ai în casă. Știu mulți și eu.
- Și, cum am mai zis, ador boabele de coriandru. Am pus câteva. Ca mai sus, nu ești obligat, dar se merită. Încearcă. De curând am căutat să văd dacă boabele astea ajută la ceva și cică da, și-ncă cum, și-ncă ce grozav!
Uite o listă cu beneficii. Adică la ce ajută:
- digestie
- întărirea sistemului imunitar
- împotriva bolilor de inimă
- scad glicemia și nu mai știu ce.
Îmi vine să le mănânc cu pumnul că tare-mi mai plac!
Dau o savoare extraordinară tuturor mâncărurilor.
Cum am scris și-n cartea de bucate special pentru intoleranții la gluten: 25 de Rețete Rapide din Orez – Bucate Fără Gluten Pentru Începători
Specificații tehnice
Grad de dificultate: redus-mediu
Timp de preparare: 20-25 minute
Porţii: pentru 2 persoane
Ingrediente
- 250 g de orez precopt
- 1 cartof roșu mai mărișor, sau 2 mai mici. Dacă nu ai roșu, pune alb
- 1 felie de sfeclă roșie, cam 100 de g așa. Să nu fie mai multă decât cartoful. De data asta am pus de la borcan, deci era deja coaptă. Dar e bună și crudă, nu-ți fă probleme. Am probat.
- 1 ceapă uscată sau 3 cepe verzi. Dacă nu ai, este bun și prazul. Pune jumate
- 10-15 măsline fără sâmburi. Dacă ai naturale, sunt grozave. Dar pune de care ai
- 1 căţel de usturoi sau 1 legătură de usturoi verde, ori 1/2 linguriță de usturoi uscat măcinat
- 5-6 cuișoare întregi - măcinate nu prea merge. Cum am zis, dacă nu vrei, nu pune, da-i păcat.
- câteva frunze de leuştean (are gust intens, nu ai nevoie de multe)
- 2-3 linguri ulei
- sare după gust (1/2 linguriţă)
- apă (supă) caldă cât cuprinde orezul. Neapărat caldă sau fierbinte ca să nu se oprească din coacere când o pui.
- Opţional, dar indicat: 1 ardei iute/boia de ardei iute.
- Tot opțional: 1/2 pahar de vin roșu, alb sau bere. Cam 50 ml
- Iarăși opțional, câteva boabe de coriandru. Nu măcinat, nu, boabe.
Mod de preparare:
- Taie măslinele dacă vrei. Câteodată o fac, câteodată nu. Cum îmi vine și am chef.
- Curăţă şi taie mărunt ceapa și usturoiul.
- Curăță, spală și taie cartoful și sfecla. Fă totul cubulețe de circa 1 cm, nu mai mult. Sfecla fă-o mai mică dacă poți. Asta în caz de ai mofturoși care nu vor în ruptul capului să mănânce sfeclă, că doar e pentru porci, nu? Așa zice și mama. Te-nțeleg foarte bine. Ah, poți s-o și dai pe răzătoarea mare. Ori mică, cum vrei. Se va sfărâma la fiert și n-au probe să te acuze de nimic.
- Pregăteşte o oală (cratiță) de mărime mijlocie. Pune-o pe foc fără ulei, adaugă cuișoarele (și eventual boabele de coriandru) și lasă-le pentru 1 minut. Amestecă să nu se ardă. Dacă nu vrei să pui, sare pasul ăsta. Le vei pune odată cu apa caldă și stafidele.
- Pune uleiul la încălzit peste cuișoare în cratiță, adaugă ceapa, și usturoiul la călit uşor; cam 2 minute. Amestecă.
- Pune cuburile de cartofi și de sfeclă. Amestecă vreme de 2 minute.
- Adaugă orezul (pentru o porţie eu pun cât iau într-o mână de 3-4 ori, că-s mâncăcioasă fără de pereche), amestecă foarte bine vreme de 1 minut (circa). Ai grijă să nu se ardă.
- Eu acum am pus 1/2 pahar de vin roșu exact ca la risotto, dar nu este obligatoriu. Fac deseori și fără. Este bună și berea sau vinul alb, ciderul chiar.
- Pune măslinele, toarnă apă sau supă caldă cât să cuprindă orezul (fundamental), nu mai mult. Acoperă cu un capac (pentru a reduce timpul de coacere) şi lasă la foc domol circa 10-15 minute (după gust). Verifică din când în când să vezi dacă mai are apă; în cazul în care nu e gata copt şi mai necesită apă, mai adaugă 50 de ml (sau cât consideri necesar, după gust). Amestecă, acoperă din nou. Lasă alte 5 minute după care verifică din nou.
- Când consideri că este gata, opreşte focul. Porționează punând deasupra leuşteanul tăiat mărunt.
Menţiuni
- Servește rece sau cald; alături de o salată de crudități dacă vrei. Sau ceapă verde.
- Este o reţetă simplă, rapidă şi la îndemâna oricui. Absolut de încercat. Vei fermeca pe toți.
***
Îți plac concursurile cu premii?
Uite aici câteva.
Uite aici câteva.
- Pe blog-ul Pentru că Meriți (https://frumusetesisuflet.blogspot.com) am lansat un concurs minunat exclusiv pentru locuitorii din Gherăești, județul Neamț. Dacă ești de prin zonă sau intenționezi să vizitezi, înscrie-te și tu. Poate cunoști pe cineva, ori ai o iubită. Nu? Fă-i o surpriză. Trebuie doar să dai Like and Share la noua pagină de Facebook (apasă pe Facebook -https://www.facebook.com/creatiideCristinaG).
- Pe https://scriitorcristinag.blogspot.com există un alt concurs cu premii în cărți dar nu de bucate.
- Pe https://retetedecristinag.blogspot.com ofer o carte de bucate la alegere.
- Pe https://retetestravechi.blogspot.com ofer premiul cel mai mare râvnit de foarte multă lume.
***
Dar de cărțile GRATIS ce zici?
Ai nevoie de cărți de rețete culinare?
Te invit să te înscrii la scrisoarea ocazională pe reteteindraznete.blogspot.ro. Asta dacă nu ai făcut-o deja.
Ai toate cărțile mele de rețete?
- 25 de Rețete Rapide din Cartofi – Bucate Vegane Fără Gluten pentru Începători
- 25 de Rețete Rapide din Orez – Bucate Fără Gluten Pentru Începători
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul I – Sărate
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul II – Dulci
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul III – Prepară Porcul de Ignat
- Rețetele Bunicii Învățate de la Mama – Volumul IV
- Cele mai Populare Retete ale Bunicii Invatate de la Mama: Mancaruri Nostalgice
- 41 de Rețete fără Gluten
- 41 de Rețete de Chiftele, Omlete și Alte Aperitive
- 41 de Rețete de Clătite, Checuri, Prăjituri și Alte Dulciuri
- 41 de Rețete Practice și Simple de Borșuri
- 41 de Rețete Dulci și Sărate de Post
- 41 de Rețete Dulci și Sărate de Sărbători
***
Nu uita să vizitezi toate blog-urile mele de rețete ce am lansat numai pentru tine:
- https://reteteindraznete.blogspot.com
- https://retetedecristinag.blogspot.com
- http://retetestravechi.blogspot.com
- https://aperitivesimple.blogspot.com
- https://retetetrupsisuflet.blogspot.com
- https://retetesub30deminute.blogspot.com
- https://bucatevegane.blogspot.com
- https://comfortfood4you.blogspot.com
***
Ești om cu suflet mare și vrei să mă sprijini? Vizitează și tu paginile mele și dă și tu like-uri, share-uri pe unde apuci. Orice inițiativă este apreciată, oricât de mică. Numai să fie pozitivă.
Și dacă apreciezi cărțile mele, de ce să nu lași o recenzie, un comentariu sau orice te lasă inima?
- https://www.amazon.com/Cristina-G./e/B01N0U3U4P
- https://www.goodreads.com/author/show/16277613.Cristina_G_
- https://twitter.com/authorcristinag
- https://www.facebook.com/authorcristinag/
- https://www.facebook.com/reteteindraznete/
- https://www.facebook.com/eumerit.blogspot.ro/
- https://www.linkedin.com/in/cristinagherghel/
Pe YouTube am diferite vlog-uri la unele dintre aceste poezii nepretențioase.
***
Nu cumva să uiți să te înscrii la scrisoare ca să primești cărți și alte obiecte GRATIS.
Trimit mesaje numai în cazuri speciale. Pe cuvânt. Nu-mi place să plictisesc oamenii.
Niciun comentariu
Orice comentariu educat și la obiect este binevenit.
Nu voi publica niciun comentariu care conține aroganță deghizată, grandomanie, cuvinte murdare, insulte, etc.
Respectul este cuvântul de ordine.
O viață delicioasă îți doresc.